РАЖДАНЕ

Раждането с акушерски кабинет “Зебра” се осъществява в МБАЛ “Света София”. Екипът ни има за цел да предостави пълноценна грижа за семействата, които избират нашата подкрепа. За да постигнем пълния спектър от качеството на акушерските грижи по време на раждане, очакваме от семействата:

– да се свържат с нас възможно най-рано в бременността;

– да ни посетят на консултация в кабинета ни, за да споделят очакванията си от раждането;

– да ни запознаят с проследяването на бременността и с всички кръвни и ултразвукови изследвания, направени до момента;

– да посетят курс за подготовка за раждане;

– да изготвят план за раждане и грижи за бебето, който да обсъдят с нас;

– да поддържат редовна и ясна комуникация за всички останали прегледи, терапия, въпроси и оплаквания, които възникват в края на бременността;

– да се запознаят с един от лекарите ни, който да прегледа жената и да обобщи медицинската история на бременността;

– да ни потърсят по телефона при първи симптоми на започващото раждане и да направим план за действие заедно.

Нашият екип работи със семейства, които опознава възможно най-добре чрез предварителните консултации по време на бременността. Съвместно с екипа на болницата ние поемаме грижите за жената в последните месеци преди раждането.

Екипът ни подготвя семействата за процеса на раждане, неговите вариации, често срещани отклонения от нормалното, възможни интервенции, както и техните ползи и алтернативи.

При симптоми на започващо раждане раждащата жена се свързва с член на екипа ни и поддържа комуникация за случващото се.

Хоспитализацията в болницата и всички процедури по приемането на жената за раждане се извършват от член на акушерски кабинет “Зебра”. Насърчаваме присъствието на партньорите на раждащата жена както по време на женската консултация, така и по време на раждане.

Раждането протича в родилната зала, която ползва акушерски кабинет “Зебра”. Родилната ни зала е самостоятелна, атмосферата е близка до домашната, а по време на целия процес присъстват само лица, които раждащата жена познава.

Разполагаме с допълнителен басейн за раждане и можем да обособим ново уединено и комфортно пространство за раждане, ако залата е заета от друго семейство.

Две акушерки от екипа ни асистират на раждащата жена по време на цялото раждане. Семейството познава акушерките от проведените срещи по време на женската консултация, а акушерките познават желанията на семейството. Общуването е открито и приятелско.

След раждането акушерките помагат на жената с първото кърмене на бебето и наблюдението на жизнените й показатели в първите два часа.

Семейството винаги се настанява в самостоятелна стая след раждането, като присъствието на партньора след раждането в първите 24 часа е силно препоръчително. Родилката може да има придружител през целия престой след раждането, включително през нощта.

При отсъствието на усложнения семейството и бебето са заедно през целия болничен престой.

Нашият екип е на разположение в дните след раждането за въпроси, свързани с възстановяването на жената, кърменето и грижите за бебето. Екипът ни посещава жените, когато пожелаят подкрепа.

Когато семейството се прибере у дома, жената се свързва с екипа ни, за да заяви удобно време за домашно посещение от акушерка в екипа ни. Всяко семейство, родило при нас, получава едно безплатно домашно посещение, с което завършват грижите ни.