ЕКИП

Илона Нешкова

Реших, че искам да съм акушерка, докато карах проблемна бременност с първия ми син. Едновременно с удивлението ми от процеса на развитието на човешко същество в утробата ми, се наложи да изпитам и почти всички най-негативни преживявания, които системата за майчино здравеопазване можеше да предложи. Колкото повече научавах за бременността и раждането, толкова по-ясно виждах необходимостта от промяна в грижите за жените и бебетата. Личният ми опит ми дава, може би, най-стабилната основа за добра грижа за жените – да ги слушам и да им вярвам. Няма нещо, което жената преживява по време на бременността, раждането и след това, което да няма значение. Единственото, което трябва да правим, е да сме с широко отворени очи, уши и умове.

В „Зебра” ще се опитам да науча жените на всичко, което зная и да науча колкото се може повече от тях.”

yoanaЙоана Станчева

Преди да стана акушерка, работех с текстове и организирах събития. След раждането на първото ми дете реших, че искам да имам принос в област с директна полза за жените. Станах активист за подобряване на условията за раждане, подкрепях семейства по време на бременността и раждането като дула и завърших Медицински университет – София, за да стана акушерка. Бременността и възможностите на тялото ме изумяват ежедневно и захранват желанието ми за творчески живот. Имам три момченца, родени и кърмени активно, заради които уважавам избора и отговорността да имаш дете. За мен „Зебра“ е дългоочакваната необходимост в грижата за бременните жени, която доближава българската реалност до сегашния момент. Обичам „Зебра“, защото тя е експеримент в социална промяна чрез радикална грижа за тялото и за другия, основана с висша цел и споена от силно женско приятелство.

Виктория Николова

Аз съм акушерка и майка на едно момче. Винаги ме е удивлявал процесът на бременността и раждането и намирам за изумително това на което са способни женските тела. Раждането на дете е безспорно най-вълнуващото, разтърсващо и обръщащо всичко на 180 градуса събитие в живота. Съпроводено с толкова много вълнение и радост, раждането е велико преживяване както за жените, партньорите им и техните семейства, така и за нас- акушерките. Истинско удоволствие за мен е да съм част от всичко това и да бъда ежедневно до жените, които вървят по този път, изпълнен с въпроси, тревоги, очаквания и надежди. Раждането е предизивкателство, което изисква добра подготовка, търпение, подходяща нагласа и подкрепяща среда. Работата в “Зебра” ми дава възможност да бъда до жените и да се постарая те да получат най-добрата възможна грижа по време на бременността и раждането. “Зебра” ми дава възможност да практикувам любимата си професия по съвременен начин в невероятен сплотен екип с обща мисия и цели. Да бъда акушерка за мен е сбъдната мечта!

Elena_high_res_croppedЕлена Кръстева

По професия съм психолог – фамилен психотерапевт. Обичам работата си с двойките, защото смятам, че удовлетворени родители отглеждат психично здрави и независими деца. Откакто станах майка, имам особена чувствителност към бременните и раждащите жени и техните потребности. Преди седем години в сдружение „Естествено“, заедно с шепа съмишленици, започнахме огромната работа в посока промяна на костеливата система на майчино здравеопазване у нас. Смятам, че всяко раждане трябва да се случва по хубав и достоен начин, а грижата за раждащата жена трябва да е съобразена с доказано добрите европейски практики. Като дула, придружавам и подкрепям жените преди, по време и след раждането. Член съм на Асоциацията на българските дули; сертифицирана към най-голямата световна организация на дули „Дона Интернешънъл“. Няколкогодишният ми опит на дула ми показа, че всяко преживяване на раждането е уникално, както е и всяка жена. Вярвам, че раждането е посвещаване, инициация в майчинството. Това как встъпваме в ролята на майка не е маловажно. Трудно, лесно, удовлетворяващо, травматично – всяко раждане бележи началото на пътя, който имаме да извървим като майки. Иска ми се това начало да е възможно най- доброто за всяка една майка и бебе, за всяко едно семейство. В „Зебра“ намирам екипа, с който да оказвам по-пълна и адекватна грижа за бъдещите майки.