често задавани въпроси

Какво представлява акушерската практика?

В акушерските кабинети акушерки предоставят самостоятелно висококачествени медицински грижи в областта на женското и майчиното здраве. Акушерките на „Зебра“ предоставят услуги, съобразени със съвременните тенденции в акушерството.

 

Това женска консултация ли е?

Да, това е женска консултация. Акушерките на „Зебра“ проследяват нормално протичащи бременностти, като интерпретират резултатите от изследванията на предварително изготвена структура на лабораторни изследвания, прилагат антропометрия, аускултация на детски сърдечни тонове, външно акушерско изследване, проследяват общото състояние на бременната жена, назначават допълнителни прегледи при специалисти по акушерство и гинекология, фетална медицина, ендокринология, кардиология и др. „Зебра“ работи в сътрудничество с лекарите на МБАЛ „Св. София“ или с лекар по избор на жената.

 

Каква е ролята на акушер-гинеколога в женската консултация на “Зебра“?

Някои от дейностите, включени в наблюдението на нормална бременност, не са в нашите компетенции – ултразвуковото изследване, гинекологичните прегледи, предписването на различни видове терапия, вземането на материал за цитонамазка и оценката на записа на детските сърдечни тонове. За да осигурим цялостното проследяване на бременността Ви при нас, акушер-гинеколозите на болницата допълват услугата с необходимите лекарски дейности.

 

Имате ли договор с НЗОК?

Не, тъй като акушерките в България все още нямат възможност да сключват договор със Здравната каса. 

Може ли акушерка от „Зебра“ да присъства на раждането ми?

Да, акушерките от “Зебра” асистират на нормални раждания в акушерското звено на МБАЛ “Св. София”. Жените, които проследяват бременността си при нас, често избират да бъдат с нас и на раждането си.