често задавани въпроси

Какво представлява акушерската практика?

В акушерските кабинети акушерки предоставят самостоятелно висококачествени медицински грижи в областта на женското и майчиното здраве. Акушерките на „Зебра“ предоставят услуги, съобразени със съвременните тенденции в акушерството.

 

Това женска консултация ли е?

Има два начина за проследяване на нормална бременност в „Зебра“:

– Цялостна женска консултация, осигурена от акушерки, в екип с акушер-гинеколози от болница “Св. Лазар”. В края на бременността получавате обменната карта, необходима Ви за хоспитализация за раждане.

– Наблюдение на нормална бременност, осигурено изцяло от акушерки. Осъществява се паралелно с наблюдението по програма „Майчино здравеопазване“, което провеждате в кабинета на Вашия лекар или в районната поликлиника.

 

Каква е ролята на акушер-гинеколога в женската консултация на “Зебра“?

Някои от дейностите, включени в наблюдението на нормална бременност, не са в нашите компетенции – ултразвуковото изследване, гинекологичните прегледи, предписването на различни видове терапия, вземането на материал за цитонамазка и оценката на записа на детските сърдечни тонове. За да осигурим цялостното проследяване на бременността Ви при нас, акушер-гинеколозите на болницата допълват услугата с необходимите лекарски дейности.

 

Имате ли договор с НЗОК?

Не, тъй като акушерките в България все още нямат възможност да сключват договор със Здравната каса. Услугите на „Зебра“ се заплащат по ценоразписа, описан тук. Една от посоките, в които работим, е жените да могат да получават безплатно грижите по програма „Майчино здравеопазване“ от акушерки.

 

Може ли акушерка от „Зебра“ да присъства на раждането ми?

Да, акушерките от “Зебра” асистират на нормални раждания в акушерското звено на болница “Св. Лазар”. Жените, които проследяват бременността си при нас, често избират да бъдат с нас и на раждането си.